Bonsai – drevna istočnjačka veština uzgajanja minijaturnog drveća

Bonsai - drevna istočnjačka veština uzgajanja minijaturnog drveća
Photo credit: 雷太 / Flickr

Bonsai (u doslovnom prevodu znači ‘stabaoce u posudi’), iako ga mnogi povezuju za Japan, ova vrsta uzgajanja drveća poreklom je iz Kine odakle je prenesen u Japan gde je dalje razvijen i gde je dobio današnju formu.

Ova minijaturna drvca, veličine od nekoliko centimetara pa čak i dok jedan ili dva metra (retki primerci bonsaija stari i preko sto godina), vremenom su se raširila po celom svetu i od umanjenih primeraka drveća stvorila se umetnost.

U Kini je, u doba Han dinastije (oko 200. godine pre nove ere) stvoren koncept – kreiranje minijaturnih prirodnih pejzaža u posudama, zvanih Penjing. Jedna od mnogih legendi govori kako je debeli car smatrao putovanje zamornim, pa je naredio da se minijaturna kopija njegovog carstva sagradi u dvorištu palate, kako bi sa prozora spavaće sobe, mogao da vidi ceo svoj posed.

Želeći da sačuva njegovu jedinstvenost car je naredio da se kao izdajnik pogubi svako ko pokuša da napravi nešto slično. Bila ona priča istinita ili ne, jedno je sigurno: posedovanje minijaturnih pejzaža bilo je statusni simbol.

Najstariji pisani dokument o bonsaima pronađen je u grobnici princa Žang Huaija, koji je umro 706. godine za vrijeme Tang dinastije. Dve zidne slike u grobnici prikazuju sluge kako nose minijaturni pejzaž sa kamenjem i biljkama u posudi.

Kroz 11. i 12. vek Kina je izvršila znatan kulturni uticaj na okolne zemlje, posebno Japan, preko umetnosti i filozofije. Za prenošenje bonsaija u Japan i širenje među japanskom aristokratijom i samurajima, najzaslužniji su Zen sveštenici. Za njih je bonsai bio religiozni objekat „zelene stepenice koje vode na Nebo“, odnosno spona između ljudi i boga.

Tek u Muromači eri u 14. veku bonsai se popularizuje i zajedno sa origamijem, ikebanom, suisekima i čajnom ceremonijom (Čado), postaje deo Japanske kulture. U 18. veku bonsai je na svom vrhuncu i veoma je cenjen. Pojedine tehnike su se ritualizovale, a smeštaj grana i debla određen je strogim pravilima.

Najstariji bonsai na svetu – procenjuje je da ima preko 800 godina. Nalazi se u Tokiju gde je i izloženo za posetioce. Vlasnik ovog drveta je majstor Kunio Kobajaši.

Iz Japana bonsai se proširio na zapad krajem 19. veka. Bonsai danas nije samo privilegija više klase, već se pretvorio u poznatu i priznatu hortikulturnu umetnost širom sveta. Danas ne postoji deo sveta u kojem se ne neguju bonsai drvca od kojih se prave prava umetnička dela.

Mnogi čak i ovaj način uzgajanja drveća preporučuju kao terapije koje bi trebalo da opuštaju i smanje nervozu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

Države bez ijedne reke

Države bez ijedne reke

Uključujući Vatikan i Monako, u svetu trenutno postoji čak osamnaest zemalja bez trajnog prirodnog vodotoka.