Da li biste probali najotrovniju ribu na svetu?

Da li biste probali najotrovniju ribu na svetu?

Fugu, riba koja luči otrov tetrodotoksin, 1.250 puta jači od cijanida, je najotrovnija ribi na svetu. Ništa tu ne bi bilo čudno da ova riba nije pravi specijalitet japanskih kuvara.

Fugu već vekovima predstavlja izuzetan delikates na japanskoj trpezi, iako se zna da njen organizam sadrži tetrodotoksin. Ta smrtonosna bistra supstanca nema ukus i miris po kojima bi mogla da se prepozna i odstrani, a najviše je ima u jetri, bubrezima, predelu oko reproduktivnih organa i u samoj koži ribe.

Umeće i iskustvo kuvara jedini je garant da večera nekome neće biti poslednja u životu, jer protivotrova nema.

Nesrećna žrtva posle obroka ostaje paralisana, ali potpuno svesna čeka sporu i bolnu smrt, koja će nastupiti zbog gušenja. Zbog svega navedenog, možda je sada jasnije zašto je japanskom caru zabranjeno da konzumira ovu ribu.

Porcija ove ribe košta i do 200 dolara. Cena zavisi od restorana i vrste fugu ribe – najskuplja i najotrovnija je tora fugu. Oni koji su je jeli i preživeli to iskustvo, tvrde da je i najukusnija. Međutim, cena je tako visoka više zbog avanture i neizvesnosti koju svako prolazi dok jede fugu, nego zbog njenog ukusa. A mušterija nikad dosta, posebno turista van Japana.

Fugu danas smeju da pripremaju samo kuvari koji prođu posebnu višegodišnju obuku i steknu licencu, kao dokaz da su savladali sve potrebne veštine u pripremi. Oni ekstremniji (i najveštiji) ostave sasvim malu količinu otrova, tek toliko da gostu utrnu usne.

Fugu može ponekad da se kupi i na pijaci, ali upravo odatle vreba opasnost. Kada osoba koja ima nedovoljno iskustva odluči da je kupi i sama pripremi, tragedija je skoro neminovna. To se ipak i dalje dešava.

Da li biste se vi upustili u ovu avanturu?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

Fenomen Atakame: Šta se to dogodilo u najsuvljoj pustinji na svetu nakon obilnih kiša?

Fenomen Atakame: Šta se to dogodilo u najsuvljoj pustinji na svetu nakon obilnih kiša?

Pustinja Atakama u Čileu je površina bez imalo vode, sačinjena od slanog zemljišta, peska i okamenjene lave.