Dogoni i zvezda Sirius

Dogoni i zvezda Sirius
Photo credit: steviep187 / Flickr

U Maliu, državi na zapadu Afrike, živi mali narod Dogona. Dogona danas ima manje od 500 hiljada. Žive u stenovitim brdima i na obroncima planina. Bave se uglavnom zemljoradnjom i lovom.

To je vrlo stari narod. Dogoni su poznati još od antičkih vremena kao dobri poznavaoci Sunčevog sistema i po nekim pretpostavkama njihova astronomija je stotinama godina starija od stare egipatske. Međutim glavni verski ritual Dogona je vezan za zvezdu Sirius.

Vrhunac religiozne ceremonije dešava se svakih 60 godina, u vreme kada se na njihovom nebu pojavi Svirius između dva planinska vrha. Tada se mladići povlače u izolaciju i razgovaraju posebnim, tajnim jezikom. Dogoni veruju da su pre 3000 godina njihov narod posetila amfibijska bića sa Siriusa.

Svoja učenja o astronomiji i Siriusu poverili su francuskim antropolozima koji su ih posetili 1930. Izmedju ostalog ispričali su im da u blizini Siriusa postoji jenda neobična zvezda. Zvezda ogromne gustine i velike mase.

Danas znamo da oko Siriusa kruži zvezda velike gustine i mase – to je Sirius B. Ali, kako su Dogoni od davnina mogli da znaju za nešto što je tek moderna astronomija otkrila to niko ne zna.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

Nindže - prvi profesionalni špijuni i atentatori

Nindže – prvi profesionalni špijuni i atentatori

Pod pojmom Nindža podrazumeva se osoba koja je obučena drevnim japanskim borilačkim veštinama i unajmljuje se za špijuniranje ili atentate.