Dolina Smrti – najniža tačka na zapadnoj hemisferi

Dolina Smrti - najniža tačka na zapadnoj hemisferi

Dolina Smrti, u Kaliforniji u Sjedinjenim Američki Državama, je najniža tačka na zapadnoj hemisferi, 85.5 metara ispod nivoa mora. Zanimljivo je da se samo 130 kilometara dalje nalazi i Maunt Vitni, vrh visok 4.421 metar, koji je jedan od najviših u SAD. Ovo mesto ne samo da je poznati po tome što je najniža tačka na zapadnoj hemisferi, nego i jedno od najtoplijih mesta na svetu.

Ova dolina zrači ekstremne količine toplote, tako da su temperature među najvišima na svetu. Najviša zabeležena temperatura u SAD, i druga najviša na svetu, bila je 56.7°C, u blizini doline 10. jula 1913. godine.

Prosečna temperatura u julu je 47°C, a temperature iznad 49-50°C nisu retke.

Dolina je dobila naziv po grupi tragača za zlatom koji su putovali prema Kaliforniji 1849. godine. Na putu im se slučajno našla ova dolina. Skrenuli su sa prave staze u nadi da će pronaći prečicu, ali umesto toga, morali su da se spuštaju po goloj, sasvim isušenoj dolini iz koje se nije vide izlaz. Jedna žena je kasnije napisala kako su se njeni dečaci držali hrabro iako su jedva mogli da govore koliko su im jezici i usne bile suve i natečene. Dvojica iz grupe pronašla su izlaz iz doline i vratila se po ostale. Kada su napuštali dolinu, jedan od njih je viknuo: “Zbogom, Dolino smrti”. Tako se ovaj naziv i zadržao.

Bez obzira na sumorno ime, Dolina smrti nije bez života. U njoj ima biljnog, životinjskog i ljudskog, ali su oni prilagođeni surovim slovima. Ona je dom indijanskim plemenima, životinjama i biljnim vrstama kojih ima preko 1000, od čega su 23 endemske vrste koje ne rastu nigde drugde na svetu.

Dolina Smrti je dom plemena Timbiša, koji su naseljavali dolinu bar u poslednjih 1.000 godina. Neke porodice još žive na tom području u indijanskom selu. Ime doline na jeziku plemena Timbiša, tümpisa, znači “kamena boja” jer se u njoj vadi zemlja iz koje se dobija oker boja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

Fenomen Atakame: Šta se to dogodilo u najsuvljoj pustinji na svetu nakon obilnih kiša?

Fenomen Atakame: Šta se to dogodilo u najsuvljoj pustinji na svetu nakon obilnih kiša?

Pustinja Atakama u Čileu je površina bez imalo vode, sačinjena od slanog zemljišta, peska i okamenjene lave.