Epidemija smeha u Tanzaniji

Epidemija smeha u Tanzaniji

Tanganjika, danas poznata kao Tanzanija, je jedno od najstarijih poznatih naseljenih mesta na planeti, s dokazima o našim precima koji su ovdje živeli milionima godina. Pored toga što je svedočila najstarijim ljudima na Zemlji, Tanganjika je (relativno) nedavno bila svedok jednom neobičnom i jedinstvenom događaju – epidemiji smeha.

30. januara 1962. godine, tri devojčice koje su išle u školu u malom u selu Kašaša su se počele smejati. Naravno, ovo i nije bilo ništa neobično jer je gotovo nemoguće pronaći školu u kojoj se deca ne smeju. Ali u ovom slučaju, smeh je postao ozbiljan problem.

Smeh se jako brzo širio školom, pa je uskoro zahvatio 95 od 159 učenika koji su se grčevito smejali bez ikakvog razloga. Kod neke dece smeh je trajao samo par sati, dok je kod druge trajao i do 16 dana. Zbog ovog neobičnog događaja, škola je zatvorena a sva deca su se vratila u svoja okolna sela.

Ubrzo nakon toga, epidemija se proširila i na susedna sela. U aprilu i maju se smejalo više od 200 dece. Do juna, epidemija se proširila na druge škole, i zarazila dodatnih 50 učenika. U julu su se zatvorile još dve škole, a epidemija nije stala sve dok nije zahvatila gotovo 1.000 dece i zatvorila 14 škola – dok su nastavnici i odrasli samo nemo i bespomoćno posmatrali.

Epidemiju smeha nije uzrokovao neki vic, ili neki smešan događaj. Zapravo, i do dan danas nije poznat pravi razlog zašto su se deca nekontrolisano smejala bez prestanka. Čini se da se smeh širio nasumice, poput virusa. Prema istraživaču Kristijanu F. Hempelmanu, sela oko Kašaša su doživljavala povremene napade smeha više od godinu dana, a možda čak i 18 meseci.

Hempelman veruje da su deca Tanganjika u to vreme bila pod velikim stresom – daleko većim od stresa tipičnih studenata – a epidemija smeha je bila jednostavno neophodni nusprodukt, nešto kao (pokvareni) ventil za oslobađanje od stresa. No, to je samo pretpostavka. Pravi uzrok je misterij, a trenutno je jedino medicinsko objašnjenje ”masovna histerija” ili ”masovna psihogena bolest”.

Prema izveštajima, epidemija smeha je bila sve, samo ne smešna. Decu je u potpunosti onesposobljavala da učine bilo šta, izazivala je snažnu bol, nesvesticu, probleme s disanjem, osip, kao i povremene napade plakanja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

Silend - najmanja država na svetu

Silend – najmanja država na svetu

Zemlja koja je stvarno najmanja na svetu verovatno nikada neće biti član Ujedinjenih nacija, ali je zato u Ginisovoj knjizi rekorda kao najmanja država na svetu. To je Silend, osnovan 1967. godine, ima sva obeležja države, grb, zastavu, novac, pasoš pa čak i svoga princa i princezu.