Jezero sa hiljadu ostrva

Jezero sa hiljadu ostrva

Jezero Ćingdao se nalazi u primorskoj provinciji Džeđang na istoku Narodne Republike Kine, udaljeno oko 150 km od grada Hangdžoua – glavnog grada provincije Džeđang.

Jezero je nastalo 1959. godine nakon podizanja brane na reci Ćiantiang. Vremenom je iza brane formirano jezero površine oko 600 kvadratnih kilometara. Pod vodom su se tada našli ostaci dva veoma stara grada (preko 1000 godina svaki), 27 manjih gradova novijeg datuma, 1377 sela i značajna obradiva površina.

Oko 300.000 ljudi je izmešteno sa ovog područja. Veliki su bili troškovi i posledice ovog projekta, ali zbog značajne potrebe za električnom energijom, žrtve su morale da se učine. Brana, zbog koje je poplavljeno ovo područje, posebna je i po tome što je prva brana u Kini koja je bila viša od 100 metara.

Nakon svega, ostalo je veoma lepo jezero koje sadrži u sebi tačno 1.078 većih ili manjih ostrva, zbog čega je dobilo naziv i “Jezero sa hiljadu ostrva”. Većina ostrva ima i nazive, među kojima su najpoznatija Ostrvo Ptica, Ostrvo Majmuna, Ostrvo Zmija, Ostrvo Detinjstva,…

Jezero Ćingdao danas ima površinu od 573 km², prosečna dubina je 26 metera, a na najdubljem mestu 120 metara. Ukupna zapremina vode ovog jezera je neverovatnih 17.8 km³.

Ovo jezero je poznato i po svojoj ribi koja se organski uzgaja. Čak su dobili i sertifikat da se ne koriste hemijske supstance koje poboljšavaju rast ribe niti probegavaju genskim modigikacijama, što postaje sve češći slučaj širom sveta. U mnogim delovima jezera voda je čak i pitka i bogata mineralim a čak je i brendirana voda za komercijalne svrhe koja se puni jednom delu jezera.

Potpisan je i ugovor sa italijansko-kineskim koncernom, kojim je predviđeno da se preko jezera izgradi i most.

Pored toga što je jezero već velika turistička atrakcija, privlači i bogate Kineze koji prepoznaju ovo područje kao veoma atraktivno za stanovanje, pa samim tim zemlja oko jezera iz godine u godinu postaje sve skuplja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

Fenomen Atakame: Šta se to dogodilo u najsuvljoj pustinji na svetu nakon obilnih kiša?

Fenomen Atakame: Šta se to dogodilo u najsuvljoj pustinji na svetu nakon obilnih kiša?

Pustinja Atakama u Čileu je površina bez imalo vode, sačinjena od slanog zemljišta, peska i okamenjene lave.