Maršmelou test

Maršmelou test
Photo credit: USACE HQ / Flickr

Može li odlaganje zadovoljstva biti pokazatelj budućeg uspeha – pitanje je koje je mučilo Voltera Mišela sa Stanford univerziteta kada je odlučio da sprovede takozvani Maršmelou test 70-ih godina prošlog veka.

Deca uzrasta od četiri do šest godina stavljena su u prostoriju u kojoj se nalazio samo sto, a na njemu – maršmelou (slatkiš). Pre nego što je ostavio svako dete samo u sobi, istraživač mu je rekao da će, nakon 15 minuta, dobiti drugi maršmelou ukoliko ne pojede prvi. Zatim je, izašavši iz prostorije, snimao koliko dugo je svako dete odolelo ukusnom slatkišu na stolu, a kasnije je taj nalaz upoređivao sa uspehom deteta u odraslom dobu.

Od ukupnog broja dece (koji je iznosio 600), većina je istog trenutka pojela maršmelou, dok je jedna trećina dece odložila zadovoljstvo jedenja jednog maršmeloua kako bi nešto kasnije dobila i drugi.

U follow-up studijama (studije koje tokom vremena ponovo testiraju svoje ranije ispitanike), Mišel je pronašao da su ona deca, koja su uspevala da odlože zadovoljstvo, kasnije u životu postajala uspešnija i imala veći broj bodova na prijemnim ispitima na fakultete u odnosu na svoje vršnjake, što znači da ova osobina ostaje relativno trajna tokom života.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

Priča o blistavom umu Džona Neša

Priča o blistavom umu Džona Neša

"Blistavi um" se smatra jednim od najuticajnijih matematičara XX veka. Znate li kako su njegove teorije promenile nauku?