Neuspeli atentati na Hitlera

Neuspeli atentati na Hitlera
Photo credit: commons.wikimedia.org

Vođu Trećeg rajha Adolfa Hitlera pokušavali su da ubiju nemački generali, pukovnici, komunisti, pa čak i jedan stolar. Svet zna uglavnom za grofa Klausa Filipa Mariju Šenka fon Štaufenberga i njegov tragični pokušaj da dođe Hitleru glave, ali malo ko zna da postoji još 39 dokumentovanih pokušaja da se ubije nacistički vođa.

Planova za ubistvo bilo je daleko više, kao na primer, Engleza Aleksandra Futa, koji je po nalogu sovjetske tajne službe hteo da Hitlera digne u vazduh u njegovom omiljenom restoranu “Osterija Bavarija” u Minhenu.

Postojala je i ideja engleskog vojnog atašea ser MekFarlejna, koji je imao stan preko puta gde su bile postavljene tribine za paradu povodom Hitlerovog 50. rođendana, 1939. On je hteo da upuca Hitlera sa prozora svog kupatila, ali je Dauning Strit odbio da se saglasi sa namerom ovog časnog generala. I pored toga, London je u više navrata kovao planove o ubistvu nacističkog vođe, kao što su operacije “Fokslej” ili “Helhaund”.

Prvi pokušaj ubistva vođe NSDAP desio se u novembru 1921, kada su na njega posle provokativnog govora i tuče nacista u jednoj minhenskoj sali ispaljeni hici, posle čega su počinioci nestali u mraku. Deset godina kasnije, u berlinskom hotelu “Kajzerhof” otrovano je jelo za Hitlerovim stolom, ali nikada nije otkriveno ko je to uradio.

Tokom 1933. bilo je čak pet neuspelih pokušaja: Ludvig Asner, bivši nemački komunista i bivši nacista iz Francuske, šalje otrovano pismo Hitleru, ali je ovaj na vreme upozoren telegramom jednog nastavnika. U martu su uhapšeni Karl Luter i još neki komunisti iz Kenigsberga, koji su spremali napad, ali su bili izdani.

U Rozenhajmu je neko pucao na Hitlerovo službeno vozilo, na Oberzalcbergu je uhapšena nepoznata osoba u SA uniformi sa pištoljem, a peti pokušaj je osujećen kada je otkriven tunel koji su atentatori hteli da iskopaju uoči ceremonije “Tag Potsdama”.

U nameri da zaustavi nacističkog vođu, opoziciona grupa okupljena oko dr Helmuta Milijusa iz Berlina je tragom nestala, a grupu “Markvic”, koja je 1935. tražila muškarce koji bi Hitlera ubili ili svrgli sa vlasti, kompletno je pohapšena i pobijena, jer je Gestapo u njihove redove ubacio svog čoveka.

Bilo je i smelih pojedinaca: student Helmut Šmit je pogubljen, jer je planirao napad na Hitlera u Rajhstagu, a psihički bolesnik Jozef Tomas iz Ebersferda je sa napunjenim pištoljem uhvaćen na korak od Hitlerove kancelarije i predat Gestapu, odakle mu se gubi svaki trag.

Pravi peh je imao nepoznati atentator iz 1937, koji je postavio bombu za govornicom u sportskoj palati u Berlinu, ali je pre toga morao da ode u toalet, gde je igrom slučaja ostao zatvoren, pa mu je tako neslavno propao pokušaj. Tu je još i švajcarski student teologije Moris Bovo, koji je 1938. spremao atentat za vreme proslave u Minhenu, ali je debeo zaštitni obruč SA pripadnika u potpunosti zaklonio telo Hitlera.

2 comments

  1. По овоме што је написано , више од А онда је 20 година константно је вршен притисак на Немачку , НЕ НА ХИТЛЕРА !!! А онда је једног дана морало да пукне , и ПУКЛО ЈЕ ! Све збод колонијалних “сила” енглеск и француске … а по страни нису били ни американци … ето . то је права суштина другог светског рата !!!

  2. Жао ми је због словних грешака у мом посту , нема едит ) .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

9 neustrašivih žena u istoriji

9 neustrašivih žena u istoriji

Predstavljamo vam listu od devet žena, među kojima se nalaze i kapetan piratske flote i general grčke vojske, koje su svojim delovanjem i borbom pokazale da podela na slabiji i jači pol ne postoji.