Olimpijada i Olimpijske igre nisu isto

Olimpijada i olimpijske igre nisu isto
Photo credit: Atos International / Flickr

Često se kod sportskih novinara može čuti kako Olimpijske igre, koje se održavaju svake četvrte godine, nazivaju Olimpijadom. Iako mnogi Olimpijadu i Oplimijske igre uzimaju kao sinonime, oni su na neki način baš suprotno, antonimi.

Olimpijada je četvorogodišnji period između dveju Olimpijskih igara. Olimpijadu su antički Grci računali kao kalendarsku epohu od 4 godine, koju su koristili za merenje vremena. A kraj jednih igara označavao je početak nove Olimpijade koji je trajao do početka narednih igara.

Pravi izvori o nastanku antičkih olimpijskih igara su izgubljeni vekovima, ali postoje mnoge legende i predanja o njihovom nastanku. Jedna legenda govori da je igre ustanovio sam Zevs kao proslavu svoje pobede, u bici za vlast nad ocem Hronom. Druga kaže da je Herakle pobedio u jednoj trci u Olimpiji, pa je odlučio da se na tu uspomenu svake 4 godine održavaju takve trke.

Osim igara u Olimpiji održavale su se i druge konkurentske, slične igre. To su bile Panateneje, Pitijske, Nemejske i Istmijske igre, ali su Olimpijske igre, spletom političkih okolnosti, nadvladale. Sve te priče u vezi sa antičkim igrama dovode se u vezu sa starogrčkim pojmom olimpijskog primirja, kada su, prema legendama, grčki polisi prekidale međusobna neprijateljstva za vreme trajanja igara.

Prvi verodostojan zapis o održavanju igara u Olimpiji datira iz 776. p. n. e., iako nije sigurno da su to bile i prve igre u antičkoj Grčkoj. Tako da se za prvu Olimpijadu uzima period između leta 776. i 772. godine pre nove ere. Po toj analogiji, na leto, nakon zavšetka igara u Londonu, treblo bi da počne novi četvorogodišnji ciklus 697. Olimpijade po redu.

Međutim, Međunarodni olimpijski komitet računa Olimpijade od prvih modernih Olimpijskih igara koje su održane 1896. godne i od tada se Olimpijada računa od 1. januara godine kada su počele da se održavaju igre pa do 31. decembra četvrte godine. Na taj način, 1. januara 2012. godine počela je 30. Olimpijada, koja se završila 31. decembra 2015. godine.

One comment

  1. A olimpijske igre za paraliticare se zovu Paralimpija a ne Paraolimpija jer sam naziv Olimpija je zaštićena

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

Zašto se kaže "pirova pobeda"

Zašto se kaže “pirova pobeda”

Često, posebno nakon nekih utakmica, možemo da čujemo da je neki tim ostvario pirovu pobedu.