Petra – grad uklesan u steni

Petra - grad uklesan u steni
Photo credit: commons.wikimedia.org

Petra (u Jordanu) je svojevremeno bila glavni grad arapskog kraljevstva Nabatejaca još od 5. veka pre nove ere, centar trgovine, odredište karavana, a razvoj grada nastavljen je i u doba Rimskog carstva. Grad je poznat po vodenim tunelima i kamenim strukturama uklesanim u stenu. Petra na grčkom znači kamen ili stena. Neki ga zovu i “Crveni grad”, jer je uklesan u stene crvenkaste boje.

Zapadnom svetu otkriven je tek 1812, nakon što ga je pronašao švajcarski istraživač Johan Ludvig Burhardt, opisavši je tada rečima “Petra je najdivnije mesto na svetu”. Nalazi se na UNESCO-voj listi svetske baštine.

Grad je sa istoka, zapada i juga bio neosvojiv. Usečen u stenu bio je sa svih strana opkoljen strmim liticama i u njega se ulazilo kroz krivudav i uzan tesnac. Grad je bio jedino mesto između Jordana i Centralne Arabije gde, ne samo da je vode bilo u izobilju, nego je ona svojom bistrinom uvek mamila.

105. godine bila je kobna za Petru, kada joj je Rim ukinuo njene privilegije, polako gubi na značaju. Zatim doživljavaju dva snažna potresa (363. i 55) a kad Arapi 663. osvajaju to područje, poslednji stanovnici napuštaju Petru.

Do danas je sačuvano je oko 800 građevina i žrtvenika. Obeleženi su nabatejskim, grčko-helenističkim i rimskim uticajima. Vrlo često se na samo jednom spomeniku mogu očitati stilski elementi sve tri kulture.

Riznica: Na izlasku iz kanjona koji s istočne strane ulazi u kotlinu Petre, na verojatno najpoznatiju građevinu Petre, Khazne al-Firaun. Izraz “građevina” i nije najispravniji, jer se kod očuvanih objekata u Petri ne radi o građenim spomenicima, nego o objektima koji su uklesani u stene. Beduini su je zvali “Faraonska riznica”, iako je to samo jedna od mnogih grobnica u Petri.

Grobovi u kraljevskoj steni : Severno od amfiteatra izdiže se tzv. kraljevski zid. Na oko pola visine stene isklesano je više monumentalnih grobnica jedna do druge. Razaznaju se nabatejski, grčki i rimski uticaji.

Rimska arena: Na putu od ulaska u kotlinu prema centru Petre, s leve strane se nalazi dosta dobro očuvan amfiteatar iz 1. veka. I on je, kao i druge građevine, isklesan od stene. Ima 33 reda sedišta, a imao je oko 5.000 mesta. Kod klesanja amfiteatra, otvoreni su prilazi niz grobnica koje su još ranije bile uklesane u stene. Amfiteatar su otkrili američki arheolozi 1961. godine.

Danas se Petra smatra jednom od najvećih znamenitosti Bliskog istoka.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

Pagoda u Mjanmaru

Pagoda u Mjanmaru

Jedan od najvećih i najspektakularnijih antičkih spomenika u Aziji (Mjanmar, bivša Burma) je prelepa pagoda po imenu Kaku. Ona sadrži više od 2000 pagoda koje su se vekovima gradile na ovoj lokaciji.