Zašto se kaže – pije kao smuk?

Zašto se kaže - pije kao smuk?
Photo credit: m_shipp22 / Flickr

Ova zmija ne napada ljude, osim u retkim situacijama kada se oseti ugroženo, ali je bezopasan po čoveka, pa samim tim je ova nedoumica veća.

Smuk nije otrovnica, čak je i vrlo koristan. Hrani se raznim štetočinama, pa čak i drugim zmijama koje mogu da naude.

Ljude ne napada, osim u retkim situacijama kada se oseti ugroženo, ali je bezopasan počoveka. E sad, zašto se, onda, kaže da neko pije kao smuk?

Po nekim pričama u selima je poznato da smuk ume da napadne krave, što na pašnjacima, što u domaćinstvu. Zašto? Jer pije njihovo mleko.

Obavija se oko zadnjih nogu, prikači se na vime i pije dok ima, dok ne popije i poslednju kap.

Zato se u narodu i raširio izraz pije kao smuk.

Takođe se veruje da je smuk odgovoran i za nastanak verovanja u vampire zbog tragova zuba koji je ostavlja na vimenu krave.

One comment

  1. Smuk ne pije mleko jer nije sisar. Za smuka mleko nema nikakav značaj i sasvim je sigurno da se ne bi pentrao uz kravu (koja zasigurno ne bi stajala mirno dok on to radi) da bi sisao. Ovo je mit koji se provlači ko zna od kad pa je verovatno tako i nastala izreka, ali ne postoji ni jedan jedini čovek koji je ikada video smuka da sisa krave.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

Nindže - prvi profesionalni špijuni i atentatori

Nindže – prvi profesionalni špijuni i atentatori

Pod pojmom Nindža podrazumeva se osoba koja je obučena drevnim japanskim borilačkim veštinama i unajmljuje se za špijuniranje ili atentate.