Zašto se kaže “pirova pobeda”

Zašto se kaže "pirova pobeda"
Photo credit: commons.wikimedia.org

Često, posebno nakon nekih utakmica, možemo da čujemo da je neki tim ostvario pirovu pobedu. Uglavnom se misli na pobedu nekog tima koja mu zapravo nije ni znači. A da li ste se nekad zapitali zašto se baš kaže “pirova pobeda”?

Bitka u kojoj je postignuta Pirova pobeda odigrala se davno, još u trećem veku pre nove ere.

Bilo je to vreme naglog jačanja Rima i postepenog slabljenja grčke premoći u Sredozemlju. Oko 280. godine pre nove ere. Da bi zaštatio grčku koloniju u Tarentu, Pir je u bici kod grada Herakleje u Lukaniji, 280. godine, sa 25 000 vojnika i 20 slonova (koji su, kao novo “oružje”, uneli paniku među neprijateljske vojnike) do nogu potukao svoje protivnike.

Ohrabren tom pobedom, Pir je krenuo u dalji pohod kroz Lukaniju, Samnitiju i Kampaniju sve do Lacija. Kod Auskula u Apuliji (279) ponovo se sukobio s Rimljanima, ali su ga oni ovaj put dočekali mnogo organizovanije i pružili mu snažan otpor. Pir je i tom prilikom odneo pobedu, ali uz toliko gubitaka da je bio prisiljen da uputi izaslanike u Rim i zatraži mir.

Pošto je Senat odbio njegovu ponudu, povukao se na Siciliju, ali mu uskoro (275. god. pre nove ere) Rimljani, u bici kod Beneventa, zadaju odlučujući udarac. Razočaran, poslednjim snagama pokušava da osvoji Peloponez, ali u ratu sa Spartom gine prilikom napada na Argos (272 p.n.e.).

Plutarh (u Pirovom životopisu) i drugi istoričari onoga vremena svedoče da je epirski kralj Pir u bici kod Auskula zaista pretrpeo ogromne gubitke. Kada su ga nakon sumnjive pobede, laskavci i oni koje danas nazivao “uvlakači”, iz njegove svite počeli hvaliti i slaviti kao velikog trijumfatora, čestitajući mu na uspehu, Pir je, navodno, rekao: “Još jedna takva pobeda i mi smo propali.” Ili, po drugima:” Ako još jednom ovako pobedim, vrataću se iz Italije bez vojnika.”

Tako je nastao izraz Pirova pobeda, koji se i danas upotrebljava kad želi da se kaže da je neki uspeh postignut uz velike žrtve i da je po tome ravan porazu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

Nindže - prvi profesionalni špijuni i atentatori

Nindže – prvi profesionalni špijuni i atentatori

Pod pojmom Nindža podrazumeva se osoba koja je obučena drevnim japanskim borilačkim veštinama i unajmljuje se za špijuniranje ili atentate.